Guvernul vrea să înghețe salariile brute pe perioada transferului contribuțiilor sociale de la angajator la angajat

Guvernul vrea să înghețe salariile brute pe perioada transferului contribuțiilor sociale de la angajator la angajat
Publicat: 19/09/2017, 16:05

„Va fi o lege prin care aceste contribuții vor fi transferate angajatului, iar angajatorul va trebui să păstreze un anumit nivel al salariului brut (…) Am făcut mențiunea că și astăzi angajatorul din mediul privat poate decide să modifice contractul de muncă și să diminueze sau să crească, după propria negociere cu angajatul această valoare salarială. Totodată, am făcut mențiunea că, după ce se va realiza această măsură legislativă, va fi introdusă și o măsură tranzitorie care va obliga, practic, angajatorul, chiar și cel din mediul privat, să mențină un anumit nivel al salariului brut”, a declarat Ionuț Mișa, după audierea sa în cadrul Comisiei economice a Senatului.

Întrebat cum poate fi obligat un agent privat să mențină nivelul salariului brut, el a mai spus că va fi o dispoziție legislativă prin care se va stabili ce va include salariul brut, inclusiv că va cuprinde celelalte sarcini fiscale pe care le plătește în prezent un angajator pentru un angajat.

„Vreau să fac mențiunea foarte clară că nu îi va crește (angajatorului – n.red) costul cu forța de muncă absolut deloc. Deci pentru toți angajatorii, atât din sectorul privat, cât și din cel de stat, sarcina fiscală practic costul pe care el îl are cu un angajat în relația cu statul va fi exact aceeași. Va fi o decizie a lui ulterioară dacă, așa cum am mai spus, poate să renegocieze contractul și să decidă să dea mai puțin sau mai mult. Angajatorul nu va plăti niciun leu în plus pentru un angajat”, a adăugat ministrul Finanțelor.

Duca: Guvernul ar trebui să modifice definiția salariului brut

Consultantul fiscal Emilian Duca a declarat, pentru Mediafax, că Guvernul nu poate interveni într-un contract de muncă încheiat între angajat și angajator, astfel încât să-l oblige pe angajator să mărească salariul, așa cum a anunțat marți ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa.

„Practic, Guvernul vrea să garanteze că salariul net se va menține – cel puțin – la același nivel, în urma trecerii plăților CAS de la angajator la angajat. Asta s-ar putea face printr-o modificare a contractului de muncă, astfel încât brutul să nu mai fie un cost al angajatorului. Dar statul nu poate interveni într-un astfel de contract și probabil că inițiatorii au în vedere altceva – să modifice definiția salariului brut, să restabilească ce sume se includ și ce nu în acest salariu”, a declarat consultantul fiscal.

De la 1 ianuarie 2018, contribuțiile de asigurări sociale (CAS) „vor fi datorate de către angajat, însă obligația stabilirii, reținerii și plății acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului”, potrivit unui comunicat remis de Ministerul Finanțelor, la sfârșitul lunii iulie.

„Nivelul contribuțiilor sociale obligatorii urmează să se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%. De asemenea, cu aceeași dată de 1 ianuarie 2018, se are în vedere și reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%. Aceste contribuții vor fi datorate de către angajat, însă obligația stabilirii, reținerii și plății acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului”, preciza Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

În acest sens, „sumele reprezentând CAS și CASS, care în prezent sunt datorate de angajator în nume propriu vor fi preluate de către angajat. Această măsură va asigura angajatului creșterea punctajului luat în calcul la stabilirea pensiei și implicit o pensie mai mare”. Potrivit MFP, măsurile „nu vor implica creșterea cheltuielilor salariale pentru angajator”. Totodată, „având în vedere și scăderea cotei de impozit pe venit, nici venitul net al angajatului nu va fi afectat”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Simion explică modul în care va oferi românilor apartamente ieftine
Florin Salam a întrecut orice limită! După ce şi-a pierdut nevasta şi copiii, s-a aflat...
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cum vede George Simion apărarea României în cazul unui război. Ce părere are despre Putin,...
Ce a primit Andreea din Sibiu, după ce a comandat meniul zilei, la 28 de...
Anca Țurcașiu, ipostază senzuală la plajă! Are 53 de ani, dar i-a fascinat pe toți...
Crima de la Brăila. Primele declarații făcute de soțul Marinei, medicul stomatolog ucis cu sânge...
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
Tu știai că e ilegal? Activitatea pe care mulți români o practică, dar nu știu...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Ce categorie de permis îți trebuie pentru a tracta, legal, o remorcă sau o rulotă?
Românii trăiesc, în medie, 59 de ani fără să se confrunte cu probleme de sănătate...
Structură SUBTERANĂ MAYAȘĂ și PIRAMIDE ASCUNSE, descoperite în pădurile tropicale din Mexic
Nu te vom uita! A murit cea mai iubită actriță. Marea doamnă a făcut accident...
Chiftele cu dovlecei și telemea. Rețeta care vă face să uitați de carne
Probleme între Florin Salam și Roxana Dobre?! Bruneta ar fi plecat de acasă, împreună cu...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Jador, declarații neașteptate despre relația cu Oana Ciocan: „Am încercat să fac copii cu Oana....
Horoscop zilnic, 30 iulie 2024: O sumă importantă de bani se va adăuga la bugetul...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
Românii care pleacă în concediu închiriază tot mai multe mașini